måndag 13 oktober 2008

Årets första älg

Så var årets älgjakt igång. Förmiddagen var ett trögt pass, såg ingenting och grannlaget sköt en älg ett par tre hundra meter ifrån mig. Sedan fick jag lyssna på när de skulle "bärga" den. Det enda de skrämde ut åt mitt håll var en spetshjort som kom som skjuten ur en kanon.

Eftermiddagen började med att jag såg 6 st hjortar springa förbi. Strax efter kom två personer på en skogspromenad. En liten stund efter att de försvunnit kom en älgtjur på ca. 500 meters håll. En halvtimme senare fick jag se tjuren komma åt mitt håll. Då han var på väg upp i skogen insåg jag att det var dags att skjuta annars skulle han försvinna. Första skottet satt i bogen, andra satt någonstans mellan skogen och rumpen. Han sprang ca. 30-40 meter innan han ramlade.




Ingen jätteälg men ändock 6 taggar. Samt en mycket nöjd skytt.

Nästan hela laget samlat.

söndag 12 oktober 2008

Imorgon smäller det!


Tornet är klart för älgjakt, jaktradion är laddad, börsan är testad. Det är bara kvällens jaktmöte kvar så att vi vet var vi har varandra i skogen.



Igår reste vi tornet och fick förstärkt det lite. Vi var även och renoverade ett gammalt torn där det finns en inristning från 1961 som påminner om att tornet varit med ett tag. Vi kallar detta pass för "Majas".



Annars ser det rätt så lovande ut inför morgondagen då jag igår kväll såg en ko med två kalvar och en rejäl 8-taggare som gick åt "rätt" håll.



"SKETJAKT PÅ ER KÄRA LÄSARE"

fredag 10 oktober 2008

Snart älgjakt

Var ute och kollade till älgpasset och det såg ut som vi misstänkte, det hade blåst omkull.


Men det får vi ordna imorgon då jag kommer att få lite hjälp med att resa det och förstärka lite här och där. Medan jag var där såg jag en kviga och en hel del spår. Kanske det kommer förbi en sån här på måndag.



Man kan ju alltid drömma.

Ett som är säkert är att i ena änden av detta spår står det en älg.

Jag kommer att försöka rapportera varje kväll om älgjakten med förhoppningsvis lite bilder.

torsdag 9 oktober 2008

Äntligen!

Då var datorn hemma igen efter service och uppgradering. Tyvärr så har inställningarna för överföring av kort försvunnit på något mystiskt sätt men detta hoppas vi skall åtgärdas inom det snaraste. Kanske redan ikväll.

Efter allt regn som kom söndag-måndag så steg vattennivån i sjön väldigt mycket. Lägger ut ett gammalt kort där den grävda sjön är i förgrunden. I mitten är vallen och bortanför är översvämmningen.


Annars kan jag berätta att Loka har drivit hjort i över 1,5 timme då vi var ute och släppte henne i tisdags eftermiddag. Kort på älgtornshaveri kommer ev. ikväll annars imorgon. Håll ut!

söndag 5 oktober 2008

Lokas första hjort

Så var det då äntligen dags att släppa Loka. Halv nio hade vi samling vid Lilla Hjortås. Vi var fem stycken som hade trotsat vädrets makter. Det tog Loka knappt 3 minuter innan hon fick upp. Det blev inte mer än tio minuters drev innan det small. Behöver jag säga vems "knallpåk" det var. Chefens. Han hade fällt en liten skovelhjort med slaktvikt på 42 kg. Vi bestämde oss för att jag skulle släppa Loka på nytt, men det resulterade inte i något mer än 2 minuter på en älgkviga och tur är väl det. Sen tog vi oss till byssan för lite kaffe och skitprat istället.

Lokas första hjort.

Kvällen innan hade Loka även klarat av ett eftersök på en hind. Hon var väldigt uppspelt så första försöket gick inget vidare. Men på andra hade hon lugnat ner sig och 150 meter in låg den under en gran. Mycket nöjd hund och även hundförare.



Loka söker ut.

onsdag 1 oktober 2008

Grisspa a´ la Jordala

Igår kväll var vi ute och utfodrade vildsvinsåteln samt strök på nya tjära på stolpen. Wilhelm hjälpte gladeligen till att kasta ut majsen. Innan vi kom fram till åteln åkte vi förbi ett dike där grisarna brukar "bada". Ett grisspa med andra ord ;-) Fick i sista stund hejdat Wilhelm då han också ville bada. Korten är tagna med Karins mobil så kvalitén är inte den bästa men bättre än inga kort alls. Behöver jag berätta att träden innanför grisspa´t är helt täckta av blålera.